تفاوت گاز R410A با گاز R22

سیستم های تهویه مطبوع برای عملکرد درست خود نیازمند گازی می باشند که بتوانند با جریان یافتن در این سیستم ها باعث خنک سازی سیستم گردد. کولرهای گازی و اسپیلت ها در دو نوع وجود دارند که در مدل های قدیمی تر از گاز R22 و در مدل های جدید از گاز R410 استفاده شده است. در این مقاله به تفاوت انواع خنک کننده های کولر گازی با گاز R22 و R410a و علت ممنوعیت گاز R22 پرداخته شده است. این دو نوع گاز کارکرد متفاوتی را از خود نشان داده اما از لحاظ شیمیایی ساختاری مشابه دارند. در سال های اخیر به علت مشکلاتی که گاز R22 ایجاد می کرد استفاده از آن در سیستم های تهویه مطبوع ممنوع اعلام شد و به جای آن از گاز R410 استفاده می گردد.

گاز R22

در گذشته استفاده از گاز R22 که به نام گاز فرئون شناخته می شد در سیستم های تهویه مطبوع گسترش زیادی داشت و در واقع شایع ترین گاز مورد استفاده در این سیستم ها بود. نام علمی این گاز هیدروکلروفلورومتان یا HCFC می باشد که بدون هیچ گونه رنگ و بویی بوده و آن را به عنوان گاز مبرد در وسایلی مانند کولرهای گازی، یخچال های قدیمی و سردخانه ها مورد استفاده قرار می دهند. با بررسی هایی که بعدها بر روی این گاز انجام شد مشخص شد که گاز R22 بر روی لایه اوزون تاثیر مخرب داشته و باعث سوراخ شدن و تخریب آن می گردد. تخریب لایه اوزون باعث می شود تا نور خورشید به صورت بیش از حد به کره زمین تابیده و گرم شدن زمین را به دنبال داشته باشد که در نهایت می تواند سبب نابودی گونه های گیاهی و جانوری و کم آبی و مشکلات مختلف دیگر گردد. این گاز جزو گازهای گلخانه ای محسوب شده و می تواند جو زمین را به مرور نابود کرده و آسیب زیادی به آن برساند.

به علت اثرات زیان باری که گاز R22 بر روی اتمسفر داشت از سال ۲۰۱۰ استفاده از آن ممنوع اعلام شد و قرار بر این شد که تمام دستگاه هایی که به وسیله این گاز کار می کنند تا سال ۲۰۲۰ از تمام ساختمان ها جمع آوری شده و دستگاه هایی که گاز R410 در آنها به کار رفته است جایگزین این وسایل گردند. امروزه در کشورهای پیشرفته دستگاهی را نمی توان یافت که گاز R22 در آن به کار رفته باشد و تنها کشورهای جهان سوم هنوز هم از این گونه وسایل استفاده می کنند.

به علت مضرات زیادی که برای گاز R22 وجود دارد دانشمندان به فکر تولید گازی مشابه بدون وجود زیان های گفته شده افتادند و گازهای مختلف دیگری را تولید نمودند که از مشهورترین این گازها می توان به گاز R410 اشاره کرد.

گاز R410

با کوشش هایی که برای تولید یک گاز بی خطر برای استفاده در سیستم های تهویه مطبوع انجام شد سرانجام گاز R410 معرفی و در این سیستم ها به کار گرفته شد. این نوع گاز اثرات تخریبی بر روی لایه اوزون نداشته و سبزتر از گاز R22 می باشد. نام تجاری این گاز پیورون بوده و سازگاری زیادی با محیط زیست و اتمسفر دارد. این گاز برای همه سیستم های تهویه مطبوع تازه ساخته شده مناسب بوده و عملکرد خوبی نیز دارد. نام علمی این گاز هیدوروفلوروکربن یا HFC می باشد و کلر در ترکیب این ماده حذف گردیده است و باعث قطع زنجیره آسیب به اوزون شده است. این گاز کاملا ایمن بوده و غیر قابل اشتعال می باشد و دارای ODP صفر که نشان دهنده میزان صفر تخریب پذیری لایه اوزون است می باشد. امکان تخلیه گاز R410 در جو وجود نداشته و با روان کننده های POE سازگار می باشد.

تفاوت گاز R22 و R410a در کولرهای گازی چیست؟

علاوه بر میزان آسیب رسانی این دو گاز بر روی لایه اوزون، عملکرد آنها در کولرهای گازی نیز متفاوت می باشد. تحقیقاتی که بر روی این دو نوع گاز صورت گرفته است نشان می دهد که قدرت برودت و خنک کنندگی در گاز R410 بسیار بیشتر از گاز R22 بوده و در نتیجه دستگاهی که از این نوع گاز استفاده می کند دارای کیفیت بالاتری می باشد. همچنین کولرهای گازی که در آنها از گاز R410 استفاده شده است طول عمر بالاتری را نشان داده اند.

در کولرهای گازی از گازهای مبرد در قطعه کمپرسور استفاده می شود و این گاز درون کمپرسور قرار گرفته و به صورت فشرده در می آید و وارد قسمت های دیگر کولر گازی مانند کندانسور و لوله مویین شده و در نهایت به خنک سازی فضا می انجامد. کمپرسورهایی که در آنها از گاز R410 استفاده شده است عملکرد روان تری داشته و راحت تر کار می کنند و روانکاری این گازها به وسیله روغن های مصنوعی انجام گرفته که این نوع از روغن ها به علت حلالیت بیشتری که دارند باعث بهبود کارایی کل سیستم می گردند. اما در سیستم هایی که توسط گاز R22 کار می کنند برای روانکاری باید از روغن های معدنی استفاده کرد که کمتر محلول بوده و در نتیجه کارایی سیستم کاهش می یابد و همچنین دسترسی به این روغن ها نسبت به روغن های مصنوعی مشکل تر بوده و قیمت بالاتری نیز دارند.

از جمله تفاوت هایی که در میان گاز R22 و R410 وجود دارد میزان جذب و آزاد کردن گرما می باشد و گاز فرئون نسبت به گاز پیورون میزان جذب و آزاد سازی گرمای کمتری داشته و در نتیجه بازده آن نیز کمتر می گردد. علاوه بر آن تفاوت دیگری که در میان این دو گاز وجود دارد میزان نقطه جوش آنها می باشد و گاز R410 دارای نقطه جوش پایین تری (منفی تر) بوده و بازده بسیار بالاتری را در مقایسه با گاز R22 که دارای نقطه جوش بالا تری می باشد را دارد. به علت ظرفیت سرماسازی خوبی که گاز R410 دارد برای مبدل های حرارتی که اندازه ای کوچک دارند مانند کولرهای گازی بسیار مناسب می باشد.

گاز R410 دارای چه مزیت هایی نسبت به R22 می باشد؟

در کمپرسورهایی که از گاز R410 استفاده می کنند به دلیل Over heat ریک خراب شدن کمتر بوده و خنک تر کار می کنند. علاوه بر آن به علت استفاده از روغن های مصنوعی در سیستم هایی که گاز R410 در آنها استفاده شده است امکان خوردگی و سایش کمتری نسبت به گاز R22 وجود دارد. میزان آنتالپی در گازهای R410 بیشتر از گاز R22 بوده و نیاز به میزان شارژ کمتری نیز خواهند داشت. استفاده از گاز R410 در کمپرسورها باعث می شود تا فشار بیشتری به لوله های سیستم انتقال یافته و در نتیجه میزان خنک کنندگی آن بیشتر گردد.

امروزه گازهای مبرد جدیدتری نیز ساخته شده اند و روز به روز کیفیت گازهای ساخته شده برای سیستم های تهویه مطبوع از کیفیت بیشتری برخوردار می باشند. گاز R600 از جدیدترین گازهای مبرد حال حاضر است که دارای ویژگی ها و خصوصیات منحصر به فردی بوده و در بسیاری از دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

مطالب جذاب دیگر:

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *