فن کویل چیست و تفاوت آن با کولرگازی

یکی از بخش های مهم و تاثیرگذار در سیستم گرمایشی و سرمایشی هر ساختمانی سیستم فن کویل است که از نام این دستگاه میتوان متوجه شد که این سیستم برای تامین دمای مطلوب در فصول سرد و گرم است. و از دو بخش اصلی فن دمنده هوا (وظیفه انتقال گرما یا سرما به داخل مکان مورد نظر را دارد.) و کویل تشکیل شده است. در ادامه بخش های دیگر فن کویل را به شما معرفی خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.

واحد فن کویل (FCU) یا واحد فن کویل عمودی (VFC)، دستگاهی است که از یک کویل و یک فن برای گرم کردن یا خنک کردن اتاق بدون کانال استفاده می کند. فن کویل بخشی از سیستم گرمایش یا سرمایش است که با عبور هوا از روی کویل حاوی آب گرم (در زمستان) و کویل حاوی آب سرد (در تابستان) وظیفه تامین گرمایش و سرمایش محیط و گرما را بر عهده دارد.

اگر دنبال خرید کولرگازی اصلی و با کیفیت میباشد که دارای امکانات روز باشد مجموعه مدلهایی فروشگاه بانه۹۰ را با توجه به ظرفیت میتوانند در لیست خرید شما باشد و با خرید هر کدام قطعا از انتخاب خود پشیمان نخواهید شد. برای مشاوره بیشتر و اطلاع از قیمت دقیق میتوانید در واتس اپ یا از طریق تماس از راهنمایی همکاران ما بهره مند شوید. در ضمن برای دیدن قیمت یخچال، قیمت لباسشویی، قیمت مایکروویو، قیمت ظرفشویی و سایر لوازم خانگی اصلی از برندهای معتبر خارجی از وب سایت ما دیدن فرمایید.

انواع فن کویل

یونیت فن کویل (FCU) وسیله ای است که برای گرم کردن یا خنک کردن اتاق بدون نیاز به کانال کشی استفاده می شود. FCU ها اغلب در دفاتر و سایر ساختمان های تجاری و همچنین برخی از خانه ها یافت می شوند. دو نوع اصلی وجود دارد: فن کویل های عمودی (VFC) و فن کویل های افقی (HFC). VFC ها معمولاً برای فضاهای کوچکتر استفاده می شوند زیرا می توانند به صورت عمودی بر روی دیوارها یا سقف ها نصب شوند، در حالی که HFC ها برای مناطق بزرگتر مناسب تر هستند زیرا می توانند به صورت افقی روی کف یا سقف قرار گیرند.

فن کویل ها بر اساس موقعیت نصبی که دارند به انواع مدل دیواری، زمینی، کاستی، سقفی توکار و کانالی تقسیم می شوند که هر کدام در ظرفیت های مختلف با ویژگی های کاربردی طراحی و تولید شده اند. از نظر تعداد لوله، فن کویل ها به دو نوع، دو لوله ای و چهار لوله ای تقسیم می شوند.

فن کویل دیواری

مدل های دیواری ظاهر بسیار شبیه به اسپیلت های دیواری کولرگازی هستند. فن کویل‌ دیواری دستگاهی است که به وسیله پرتاب باد توسط ولوور و عبور آن از کویل آب سرد و آب گرم گرمایش و سرمایش محیط را تامین می نماید. این فن کوئل ها با موقعیت نصب دیواری در ظرفیت های ۲۰۰ الی ۸۰۰ cfm طراحی و تولید می شوند. این مدل از فن کویل ها به صورت روبرو زن عمل می کنند و به صورت روکار بر روی دیوار نصب می شوند.

از ویژگی های این دستگاه قابلیت سرمایش و گرمایش، عملکرد مناسب و با صدای متوسط، مجهز به نمایشگر LCD روی دستگاه، دارای امکان زمان بندی ۲۴ ساعته، نصب و راه اندازی آسان، نگهداری کم هزینه نسبت به کولر گازی، راندمان بالا، قابلیت شستشو فیلترها و قابلیت نصب ترموستات جهت کنترل و برنامه ریزی فن کوئل می باشد.

فن کویل سقفی توکار

فن کویل سقفی توکار از دیگر مدل های فن کویل می باشد که در ظرفیت های ۲۰۰ الی ۱۲۰۰۰ cfm موجود می باشد. این دستگاه به صورت توکار در سقف کاذب ساختمان های اداری، مسکونی و… قرار می گیرد.

به دلیل ویژگی های خوبی مثل طراحی فشرده، سطح صدای متوسط، بدنه سخت و محکم از جنس گالوانیزه، هزینه نصب و نگهداری پایین، مجهز به کویل سه ردیفه و فن سانترفیوژ ۳ سرعته، قابلیت اتصال به هوای آزاد و تعویض جهت لوله ورودی، قابلیت جداسازی فیلتر و تعویض و شست و شوی راحت آن محبوبیت فراوانی بین مصرف کنندگان در بازار تهویه مطبوع دارد.

فن کویل زمینی

فن کویل زمینی یکی از انواع فن کویل است که شاید برای خیلی از ما یادآور خاطرات قدیمی باشد زیرا در گذشته در ساختمان های مسکونی یا ساختمان های اداری از آن استفاده میشدند که در گذشته از یک پیچ سه سرعته برای کنترل آن استفاده میشود که دما را کنترل میکرد. ولی امروزه مدل های زمینی ترموستات دارند و به صورت اتوماتیک دما تنظیم می شوند.

یکی از معایب بزرگ این مدل این بود که در طراحی فضای محیط را اشغال میکردند و شاید باعث ناهمگونی در دکوراسیون محیط میشدند ولی به دلیل اینکه در دیوار یا سقف کارگذاری نمیشود تعمیر یاسرویس آن ساده تر می شود.

فن کویل کانالی

فن کویل کانالی در ظرفیت های ۸۰۰ الی ۲۲۰۰ cfm طراحی و تولید می گردد. این مدل از فن کویل ها دارای فشار استاتیکی بالایی هستند و امکان کانال کشی به جهت توزیع مناسب هوا را در فضاهای مختلف را دارا هستند. بدنه فن کویل کانالی از ورق گالوانیزه سخت و محکم ساخته شده که قابلیت اتصال به هوای آزاد در آن ها وجود دارد.

این مدل از فن کوئل ها به دلیل حجم هوادهی بالایی که دارند صدای بالایی تولید می کنند به همین دلیل بیشتر در مکان هایی مانند راهرو ها و لابی نصب و مورد استفاده قرار می گیرند. از ویژگی های فنکویل کانالی می توان به قابلیت جدا کردن فیلتر و تمیز کردن آن از سه جهت راست، چپ و پایین اشاره نمود. همچنین تنوع در ظرفیت هوادهی با راندمان بالا، بهره مندی از سینی تخلیه درین از جنس گالوانیزه و فن سانترفیوژ سه سرعته از دیگر ویژکی های این دستگاه محسوب می گردد.

فن کویل های ایستاده (Cabinet)

فن کویل های ایستاده هم شباهت بسیار زیادی به اسپیلت های ایستاده دارند. این مدل معمولا مناسب فضاهای بسیار بزرگ است و دارای کویل های اب سرد و گرم است که دمندگی هوا از قسمت پایین انجام میشود و بخش دمنده در قسمت بالا تعبیه شده است.

تفاوت بین فن کویل و واحد هواساز چیست؟

وظیفه کولر گازی تهویه و توزیع هوا در داخل ساختمان برای دستیابی به شرایط دلپذیر ساکنین از نظر دما، رطوبت و فیلتراسیون هوا می باشد. به عبارت ساده، کولرگازی بخشی از یک سیستم تهویه مطبوع است که هوای تازه را از بیرون وارد می کند، آن را تمیز می کند و با عبور هوا از فیلترها و کویل ها و در نهایت از خروجی هوای، آن را گرم یا خنک را وارد محیط می کند.

کولر گازی از اجزای متعددی مانند موتور، دمنده هوا، کویل های گرمایش و سرمایش، فیلتر هوا، دمپر و … تشکیل شده است و به صورت عمودی یا افقی، رو در رو یا سقفی، تک منطقه ای یا چندگانه تولید می شود. کولر گازی باید به طور دقیق و با توجه به نیاز ساختمان محاسبه و طراحی شود تا از عملکرد موثر سیستم تهویه مطبوع اطمینان حاصل شود. همچنین سیستم های تهویه مطبوع معمولاً برای قسمت های مختلف ساختار خود سیستم های کنترل متفاوتی دارند، به عنوان مثال ممکن است چندین سنسور دما، محرک و سنسور رطوبت داشته باشند.

سیستم های تهویه مطبوع (کولرگازی) پیچیده تر از فن کویل ها هستند و می توانند قطعاتی برای رطوبت رسانی و گرم کردن مجدد داشته باشند. در حالی که فن کویل به اندازه کولر گازی پیچیده و گسترده نیست و می تواند هوا را در محیطی بدون استفاده از کانال کشی به گردش درآورد.

از طرفی با توجه به ابعاد کولرگازی و گستردگی شبکه کانال های هوادهی آن، فرآیند نصب اولیه سیستم کولرگازی پرهزینه تر است. از طرف دیگر، یونیت های فن کویل به علت سادگی اجزا بسیار ارزان تر از کولر گازی هستند.

تفاوت کولرگازی با فن کویل

  • فن کویل
  • تنها یک فن دارد
  • قادر به تامین هوای تازه نیست (به جز فن کویل های نصب شده در نزدیکی دیوارهای خارجی)
  • امکان کنترل دما و رطوبت فضاها به صورت جداگانه وجود ندارد
  • ابعاد کوچکتر و انواع مدل کم تر
  • ساختار ساده‌تر و عملکرد محدودتری دارد
  • قادر به تنظیم رطوبت نیست
  • صدای بیشتر به دلیل قرار گرفتن فن در داخل فن کویل
  • کنترل دمای هوا
  • کاربرد در فضاهای کوچکتر
  • نصب در محیط های داخلی که نیاز به کنترل دما دارند
  • کولرگازی
  • میتواند چند فن داشته باشد
  • امکان تامین هوای تازه و تهویه مطبوع
  • کنترل دمای جداگانه در فضاهای نصب شده
  • تنوع زیاد در ابعاد و میزان خنک کنندگی
  • ساختار پیچیده تری دارد
  • امکان تنظیم رطوبت توسط سیستم رطوبت زن وجود دارد
  • مجهز به تضعیف کننده صدا و لرزش است و صدای کمتری دارد
  • کنترل جریان هوا از نظر دما، رطوبت و فیلتراسیون
  • تنوع در ظرفیت و مدلهای مختلف
  • قابل نصب در زیرزمین، پشت بام و یا داخل طبقات ساختمان
  • قابلیت تجهیز به سیستم هایی مانند رطوبت ساز، مبدل حرارتی و ….

آیا واحدهای فن کویل از مبرد استفاده می کنند؟

خیر، واحدهای فن کویل از مبرد برای خنک کردن یا گرم کردن هوای اتاق استفاده نمی کنند. تنها آب سرد و یا گرم است که وارد این دستگاه می‌شود سپس هوای سرد یا گرم شده به اتاق فرستاده می شود تا محیطی راحت حفظ شود. توجه به این نکته مهم است که تمام سیستم های HVAC که از مبردها استفاده می کنند باید به طور منظم نگهداری شوند زیرا مبردهای نشت می توانند عواقب زیست محیطی جدی داشته باشند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *