تفاوت تلویزیون های لیزری Laser با تلویزیون های LED

شرکت های تولید کننده تلویزیون هر ساله در تلویزیون های خود تکنولوژی و فناوری های جدیدی را قرار می دهند و از آن طریق هم به اعتبار خود افزوده و هم از روتین بودن استفاده کاربری تلویزیون جلوگریری می کنند به گونه ای که هر تلویزیون ویژگی جدید دارد هر چند که ویژگی جدیدتر قیمت تلویزیون را افزایش می دهد ولی کاربر همیشه تجربه جدیدی را از تماشای تلویزیون دریافت می کند. در این نوشته ما به نور پردازی و پیشرفت هایی که در این زمینه صورت گرفته است می پردازیم و در نهایت دو نوع نور پردازی یعنی نور پردازی LED و نور پردازی لیزری Laser را با هم مورد مقایسه قرار می دهیم.

تکنولوژی نورپردازی نوین

  در تلویزیون ها در یک دهه اخیر از نور پردازی نوین یعنی نور پردازی LED استفاده شده است که قبل از آن از نور پردازی فلوئورسانس استفاده می شد، اما بعدا نور پردازی LED هم مورد تحول قرار گرفت و با اضافه شدن تکنولوژی های نانوسل و کیولد به این نور پردازی وجه دیگری از تصویر رد اختیار کاربران قرار گرفت. بعضی از شرکت ها همچون شرکت ال جی به آن هم بسنده نکرد و با حذف نور پردازی و ارائه تلویزیون های اولد توانست کاربران را متحیر کند و سهم زیادی از بازار در اختیار خود قرار دهد. نورپردازی LED بسیار مورد توجه و تحول بوده است که علی رغم آنکه ال جی تلاش کرد تا آن را در تلویزیون حذف کند اما شرکت هایی چون سامسونگ آن را ارتقا دادند اما چگونه؟

نور پردازی Mini LED، Micro LED و Dual LED

ارتقای فناوری نورپردازی LED با تغییراتی در برد LED به وقوع پیوست. شرکت هایی چون سامسونگ توانستند با تغییر در اندازه دیود های نور یا لامپ های LED نور پردازی را تقویت کنند و متناسب با آن کیفیت تصویر بهتر و روشن تر و از طرفی امکان ساخت صفحه نمایش های بزرگتری را فراهم کنند. Micro LED همانطور که از اسم آن پیدا است همان نور پردازی LED است با این تفاوت که اندازه دیود های نور تا چند برابر کوچکتر شده است و متناسبا در نور پردازی Mini LED  هم بدین صورت است ولی اندازه دیود های نوری بیشتر از دیود های نور در Micro LED است.  کوچک شدن اندازه لامپ های LED میزان مصرف انرژی کمتر، کیفیت تصویر بیشتر، امکان ساخت صفحه نمایش بزرگتر و مستقل عمل کردن پیکسل ها و افزایش کنتراست را موجب شدند. نور پردازی می تواند بر قیمت تلویزیون هم تا حدودی تاثیر بگذارد. نور پردازی در تلویزیون هایی LED که امروزه در بازار هستند به دو صورت انجام می شود:

نور پردازی LED با آرایش Edge و Direct

کاربران با واژه Direct LED و Edge LED آشنایی دارند ولی تا حدی نحوه عملکرد آن ها برای بسیاری از کاربران نا آشنا و نا مفهوم است. LED به معنی light Emmiting Diode است که به آن دیود نور هم گفته می شود. این دیود ها نور لازم برای پیکسل ها را تامین می کنند. اگر در سرتاسر قسمت پشتی صفحه نمایش لامپ های LED پخش شده باشند به آن آرایش دایرکت می گویند که این آرایش مصرف انرژی بیشتر، کیفیت تصویر بهتر و روشنایی صفحه نمایش بیشتری را موجب می شود و از طرفی می توان بر روی آن از فناوری های Local Dimming استفاده کرد. اما اگر آرایش لامپ های LED به صورت خطی باشد این لامپ ها در پایین صفحه نمایش به صورت ردیفی قرار می گیرند و صفحه نمایش باریک تر  و مصرف انرژی کمتر از ویژگی های این نور پردازی است. اخیرا از یک نوع نور پردازی در تلویزیون ها استفاده می شود که به آن نور پر ازی لیزری می گویند.

نور پردازی لیزری Laser

نور پردازی لیزری یا Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation چگونه کار می کند. لیزر از DLP یا Digital Light Processing  استفاده می کند که چیپستی است که از آینه هایی ریزی تشکیل شده است که نور تولید شده از یک گرداننده فسفری را متمرکز می کند که همان طور که از نام آن پیدا است نور را به صورت دیجیتالی پردازش می کند. بسته به اینکه تعداد لیزر پروژکتور ها چند عدد باشد به انواع مختلف تقسیم بندی می شوند.

نور پردازی لیزری با ۳ لیزر پروژکتور

تلویزیون های بالا رده معمولا از ۳ لیزر پروژکتور RGB Three-Laser Projectors استفاده می کنند. در این تلویزیون ۳ عدد لیزر وجود دارد. در این فناوری هر کدام از لیزر ها یک نور را انتشار می دهند و در نهایت به پیکسل ها رسید و تصاویری شگفت انگیز را بر روی صفحه نمایش به اجرا خواهند گذاشت در زیر فرایند و عملکرد این سیستم را آورده ایم:

 

نور پردازی لیزری با ۲ لیزر پروژکتور

این نوع نورپردازی مقرون به صرفه تر است چرا که هر چه تعداد لیزر ها کمتر باشد هزینه تولید آنها کمتر است می توان با هزینه ای کمتر آنها را دراختیار داشت. در این نوع نور پردازی از ۲ لیزر استفاده شده که هر کدام نور آبی را تولید می کنند. نور آبی در یکی از آنها با نور زرد چرخگردان فسفر ترکیب می شود و توسط فیلتر منجر به تولید نور قرمز می شود و بقیه نور در یک فیلتر دیگر به نور سبز تبدیل می شود. نور آبی یکی از لیزر ها هم بودن استفاده از فیلتر و ترکیب با رنگ فسفر به پیکسل ها می رسد، بنابراین سه نور رنگ RGB یعنی سبز و آبی و قرمز به پیکسل های می رسند.

 

 

جمع بندی

نور پردازی لیزری به زودی جای نور پردازی LED را خواهد گرفت. بعضی از شرکت های تولید کننده تلویزیون از آن برای رقابت با محصولات دیگر شرکت ها استفاده می کنند برای مثال شرکت هایسنس از آن برای ایجاد رقابت با تلویزیون های اولد ال جی استفاده می کند ولی آیا می تواند و آیا موفق خواهد شد؟ هر کدام از انواع نورپردازی های LED که در بالا مورد بررسی قرار گرفتند ویژگی خا منحصر به فرد را دارند که بر کیفیت تصویر و دوام تلویزیون هم موثر خواهند بود بنابراین هنگام خرید تلویزیون بهتر است به انواع آن و خصوصیاتی که دارند توجه بیشتری شود. نور پردازی لیزری در حال حاضر بر نورپردازی LED برتری دارد چراکه این نوع از نور پردازی مصرف انرژی کمتر ، تولید نور بیشتر و متمرکز تر و طول عمر بیشتر را دارد و می توان صنعت نور پردازی را در تلویزیون ها را دگرگون کند.

دیگران خوانده اند:

تفاوت سری SM و UM در تلویزیون های ال جی

تکنولوژی Mini Led در تلویزیون های ال جی ۲۰۲۰

تکنولوژی Mini Led در تلویزیون های ال جی ۲۰۲۰

کیفیت تصویر ۸K چیست؟ آیا باید تلویزیون جدید را خریداری کرد یا منتظر ماند؟


برای مشاهده تلویزیونهای OLED و منحنی در وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید
برای مشاهده تلویزیونهای LED سامسونگ در وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید
برای مشاهده تلویزیونهای LED ال جی وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید
برای مشاهده تلویزیونهای LED سونی در وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید

4 پاسخ
    • admin2
      admin2 گفته:

      سلام
      طبق آنچه سازنده ادعا کرده مصرف انرژی نور پردازی لیزری نسبت به LED کمتر است

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *