بررسی انواع گرافیک لپ تاپ های استوک موجود در بازار

کارت گرافیک قطعه ای در کامپیوتر است که وظیفه تفسیر تصاویر و ویدیو برای مانیتور را بر عهده دارد. نام دیگر کارت گرافیک (GPU) می باشد. Gpu مخفف کلمه (Graphic Processing Unit) و به معنای( واحد پردازش گرافیک) گفته می شود که داده های رایانه شما را به سیگنال هایی تبدیل می کند تا بر روی مانیتور قابل نمایش باشند .

تولیدکنندگان کارت گرافیک

    دو شركت AMD و NVidia توليد كننده‌هاي مهم عمده چيپ ست‌هاي گرافيكي‌اند. وکارت گرافیک Gforce و کارت گرافیک ATI از محصولات این دو شرکت هستند.

انواع کارت گرافیک

  • کارت گرافیک مجتمع یا On-Board: پردازنده گرافیکی مجتمع یا به اختصار IGP(intergrated Graphics Proccesors) یک چیپست مانند پردازه CPU است. این نوع کارت گرافیک به صورت یکپارچه یا مجتمع با پردازنده مرکزی (CPU) ساخته شده است و قطعه ای جداگانه محسوب نمی شود. گرافیک On-Board نیز همانند گرافیک مجتمع است با این تفاوت که این نوع گرافیک به جای اینکه در CPU جاساز شود بر روی مادربورد قرارداده شده است. در سیستم هایی با گرافیک  انبورد به دلیل اینکه  گرافیک به طور مستقیم با CPU در ارتباط نیست مقداری سرعت تلف خواهد شد و به همین دلیل بعدها پردازنده گرافیکی داخل CPU (گرافیک مجتمع) طراحی شد تا مشکل اتلاف سرعت حل شود. علاوه بر بیشتر شدن مشکل سرعت در گرافیک مجتمع در برخی موارد پردازنده گرافیکی مجتمع می تواند از کش CPU هم استفاده بکنه و به همین دلیل سرعت پردازش در کل بیشتر خواهد شد. بزرگترین شرکت در زمینه تولید گرافیک های On-Board شرکت اینتل است.                                                                                                                                                                                                                                                                
  • کارت گرافیک مجزا Discrete: این نوع کارت گرافیک به صورت قطعه ای جدا بر روی مادربورد نصب می شود و کارهای ویرایش ویدیو و تصاویر را انجام می دهند. اگر شما به بهترین عملکرد کارت گرافیک نیاز دارید، کارت گرافیک‌های مجزا همیشه بهتر از نوع مجتمع هستند. به دلیل اینکه کارت گرافیک‌های مجتمع به رم سیستم نیاز دارند، نباید از آن‌ها توقع زیادی در حد کارت‌های مجزای همسان خود داشته باشید. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که شما قصد انجام بازی‌های به روز با حداکثر تنظیمات را دارید. امروزه ۹۰٪ کامپیوترها مجهز به پردازنده گرافیکی مجتمع هستند. این نوع پردازنده‌های گرافیکی نسبت به نوع اختصاصی باعث کاهش هزینه سیستم می‌شوند ولی از سویی قابلیت‌های آنها نیز کمتر است. سابقاً این نوع GPUها در اجرای بازی‌های سه‌ بعدی و ویدئوهای HD با مشکل مواجه می‌شدند ولی با رشد تکنولوژی و معرفی نسل‌های جدیدتر، این پردازنده‌های گرافیکی نیز بهبود یافته و قدرتمندتر شدند. با این حال هنوز هم کاربران حرفه‌ای گرافیک و علاقه‌ مندان به بازی‌های سنگین کامپیوتری باید یک پردازنده گرافیکی اختصاصی برای رایانه خود تهیه کنند.

 انتخاب کارت گرافیک مناسب

هدف

کارت گرافیک توصیه‌شده

مثالی از کارت گرافیک

بازی/چندرسانه‌ای Nvidia GeForce GTX 10-series, AMD RX 400-series, Intel Iris Plus Nvidia GTX 1070, AMD RX 480, Iris Plus 650
ایستگاه کاری Nvidia Quadro, Intel HD Graphics Nvidia Quadro K5100, Intel HD Graphics P630
 استفاده معمولی/ ویرایش متن/ لپ‌تاپ‌های بسیار باریک Intel HD Graphics, Intel Iris Plus ۶۴۰ Intel HD Graphics ۶۳۰
بازی با بودجه محدود Nvidia GeForce GTX 10-series Nvidia GeForce GTX 10-series

 اجزا مهم  کارت گرافیک 

  • حجم گرافیک (Video memory) : هر کارت گرافیک دارای فضای خاصی برای انجام عملیات های پردازشی خود میباشد.
  • چیپست (Chipset): و یا مدل کارت گرافیک: هر کارت گرافیک دارای یک چیپست اصلی میباشد که وظیفه ی پردازش داده ها را دارد.
  • DDRمخفف کلمه Double Data Rate: به زبان ساده سرعت انتقال دیتا در مموری گفته میشود که در Ram ها نیز مشاهده میشود.

خروجی کارت های گرافیک 

بیشتر کارت های گرافیک حداقل دو یا سه پورت خروجی دارند و برخی از آن ها حتی ۴ یا تعداد بیشتری خروجی دارند. انواع خروجی کارت های گرافیک شامل :

VGA:خروجی های VGA ابتدایی ترین نوع خروجی کارت گرافیک هستند. دارای ۱۵ پین هستند که به عنوان D-Sub هم شناخته می شوند و این نوع خروجی کم ترین بازدهی را در میان خروجی ها دارد.

DVI: پورت خروجی DVI شامل دو نوع DVI-I و DVI-D است که نوع I سیگنال های دیجیتال و آنالوگ را حمل می کند اما نوع D تنها سیگنال های دیجیتال را حمل می کند. این پورت در بیشتر مانیتورهای تخت وجود دارد و یک پورت مناسب برای اتصال کارت و مانیتور محسوب می شود.

HDMI: پورت HDMI یکی از محبوبترین شیوه های اتصال کارت و مانیتور است زیرا سرعت و سازگاری بالایی با بیشتر سیستم ها دارد. این نوع پورت می تواند ویدیو و صدا را به صورت همزمان حمل کند.

DisplayPort: در مانیتورهای نسل جدید مشاهده می شوند. پورت DisplayPort می تواند ویدیو، صدا و سایر انواع داده ها را ارسال کند.این نوع پورت به راحتی با یک تبدیل (تبدیل DisplayPort  به HDMI) به HDMI  تبدیل می شود.

اسامی و شماره ها در کارت گرافیک

Quadro ، GeForce ،Radeon ،HD Graphics ،Iris این اسامی در کارت گرافیک‌ها استفاده می‌شوند. کارت گرافیک‌های ای‌ام‌دی معمولا با ردئون استفاده می‌شوند و پیشوند آن‌ها عملکرد این کارت‌ها را نشان می‌دهد. به عنوان مثال R9 کارت گرافیک رده بالا محسوب می‌شود درحالی‌که R7 میان رده است، R5 و R3 نیز کارت‌های پایین رده محسوب می‌شوند. حرف «M» که قبل از دومین سری اعداد آورده می‌شود به معنای متحرک است و به کارت‌های مخصوص لپ‌تاپ و تبلت اشاره می‌کند. اگرچه سری ۴۰۰ که نسل حال حاضر کارت گرافیک‌های ای‌ام‌دی است حرف M حذف‌شده است و تمامی کارت‌ها به‌صورت RX نام‌گذاری می‌شوند. شماره بعد از R دقیقا به نسل کارت اشاره می‌کند (هرچه شماره بالاتر باشد، کارت از نوع جدیدتر است). عدد بعدی مربوط به عملکرد است که هرچه بالاتر باشد، سطح عملکرد بالاتری را نشان می‌دهد. عدد آخر نیز نشان‌گر اصلاحاتی است که روی کارت گرافیک صورت پذیرفته است و اگر در انتها عبارت X را مشاهده کنید به این معنا است که کارت گرافیک از نمونه اصلی سریع‌تر است.در نام کارت گرافیک‌های اینتل برخلاف پردازنده‌های آن از عبارت‌های خاص استفاده نمی‌شود. این موضوع به صورتی است که با توجه به تغییر نسل پردازنده‌های اینتل از ششم به هفتم (کبی لیک)، شماره مدل کارت گرافیک‌های مجتمع این سری هنوز هم با ۶۰۰ (مانند اینتل HD Graphics 620) به‌جای ۷۰۰ شروع می‌شوند. هرچه شماره بیشتر باشد قدرتمندتر است.

انویدیا کوادرو (Quadro): کارت‌های گرافیکی با نام کوادرو از محصولات شرکت Nvidia هستند که در دو زمینه CAD یا طراحی به کمک کامپیوتر و DCC یعنی تولید محتوای دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کارت‌های گرافیک معمولا در سیستم‌های حرفه‌ای نصب می‌شوند و کاربرد آنها نیز کاملا حرفه‌ای است . انویدیا کوادرو در بیشتر لپ‌تاپ‌های ایستگاه کاری یافت می‌شود و برای پردازش‌های سنگین همانند AutoCad یا Unreal 4 Engine …. کاربرد دارد. بر طبق گزارش‌های شرکت سازنده، کارت گرافیک‌های کوادرو تا سه برابر عملکرد و دو برابر قدرتمندتر از پیشینیان خود و قابل رقابت با همنوع دسکتاپ خود هستند. اگر شما قصد طراحی یک آسمان‌خراش، شناسایی ژنوم انسان‌ها یا حتی ساخت فیلم‌های پرفروش را دارید، حتما به این کارت نیاز پیدا خواهید کرد. نسل جدید کوادرو به‌جز P3000 از واقعیت مجازی پشتیبانی می‌کند.

اين پردازنده‌هاي گرافيكي از نظر ساختاري تا حدود زيادي مشابه پردازنده‌هاي گرافيكي عمومي كه در سيستم‌‌هاي خانگي مورد استفاده قرار مي‌گيرند هستند اما به دليل زمينه‌هاي استفاده متفاوت، داراي تفاوت‌هايي نيز با آن‌ها مي‌باشند. براي مثال به دليل اينكه نرم افزارهاي طراحي صنعتي به توان پردازشي بالايي در زمينه محاسبات مربوط به رئوس نياز دارند ، بخش‌هايي كه مربوط به پردازش رئوس هستند در اين پردازنده‌هاي گرافيكي بيشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند. بر خلاف پردازنده‌هاي گرافيكي معمولي كه داراي توانايي زيادي در انجام محاسبات مربوط به پيكسل‌ها هستند، به دليل اينكه بخش بسيار بزرگي از واحد‌هاي محاسباتي در پردازنده‌هاي گرافيكي توليد شده براي كاربردهاي صنعتي به محاسبات راسي اختصاص داده شده‌اند، اين پردازنده‌ها داراي عملكرد معمولی  در هنگام پردازش پيكسلي مي‌باشند. قدرت پردازش کارت‌هاي گرافیک Quadro از درايو سخت‌افزاري آن‌ها حاصل مي‌شود. درايور طوري طراحي مي‌شود که توانايي پردازش کارت براي کاربردهاي حرفه‌اي صنعتي و سه‌بعدي بهينه وحداکثر باشد. پردازش موازی از مهمترین ویژگی‌های کارت گرافیک های انویدیا کوآدرو است که سرعت و کارایی بالایی برای مدل سازی و انیمیشن و طراحی صنعتی فراهم می‌کند اما برای گیمینگ، کم‌تر مناسب است و حتی در برابر کارت گرافیک های معمولی که در پردازش پیکسل توانا هستند، کارایی کم‌تری در این زمینه دارند چون بخش اعظمی از فعالیت آنها مربوط به پردازش‌های سنگین است.

انویدیا جی فورس (Nvidia GeForce):

سری Geforce را می‌توان پرفروش‌ترین و پرطرفدارترین سری از کارت‌ گرافیک‌های شرکت Nvidia دانست. این نسل مخصوص بازی است. تفاوتی ندارد که شما یک گیمر حرفه‌ای هستید یا معمولی، انویدیا جی فورس انتخاب بسیار مناسبی برای شما خواهد بود. به‌جز چیپ های پایی رده ۱۰۵۰ و ۱۰۵۰Ti، باقی کارت‌ها از واقعیت مجازی پشتیبانی می‌کنند که به لپ‌تاپ‌هایی همانند Alienware 13 OLED یا Razer Blade امکان می‌دهد از هدست واقعیت مجازی Vive پشتیبانی کنند؛ اما اگر شما به فکر یک لپ‌تاپ بالا رده برای جایگزینی دسکتاپ خود هستید، میتوان به لپ‌تاپ‌های بسیار بزرگ MSI GT83VR Titan SL و Origin PC Eon17SLX اشاره کرد که از صفحه‌نمایش ۱۸.۴ اینچی بهره می‌برند و از دو کارت گرافیک GTX 1080 در پیکربندی SLI استفاده می‌کنند. سوءتفاهمی که ممکن است در اینجا پیش باید این است که فقط گیمرها از این کارت گرافیک‌ها استفاده می‌کنند. اما در واقعیت از کاربران ساده و معمولی کامپیوترها تا کاربران حرفه‌ای که نیازمند کارت گرافیکی پرقدرت برای اجرای برنامه‌ها یا بازی‌های سنگین هستند از این نسل کارت گرافیک‌های Nvidia می‌توانند بهره ببرند. سری Geforce دارای تنوع بسیار بالایی است. همین امر باعث شده است که بسیاری از کاربران از این محصول Nvidia استفاده کنند. شما در این نسل از کارت گرافیک‌های بسیار ساده و ابتدایی تا کارت گرافیک‌های قدرتمند و حرفه‌ای را مشاهده می‌کنید.

ای ام دی Radeon Rx: اگرچه به‌سختی می‌توان کارت گرافیک‌های ای‌ام‌دی را یافت که در نسخه دسکتاپ بسیار قدرتمند باشند، اما در حال حاضر نمونه‌هایی برای لپ تاپ مانند نسخه جدید Alienware 17 وجود دارد. کارت گرافیک‌های حال حاضر ای‌ام‌دی برای بازی‌های قدیمی همانند Tomb Raider بسیار مناسب هستند. اگرچه RX 480 می‌تواند از Oculus Rift و HTC Vive پشتیبانی کند.

گرافیک اینتل آیریس پلاس(Intel Iris Plus Graphics): آیریس پلاس برای بستن فاصله میان کارت گرافیک‌های مجتمع و مجزا ارائه شد و بازی‌های میان رده و گیمرهای معمولی را هدف قرار داده بود. به عنوان مثال این کارت به شما اجازه می‌دهد League of Legends را به راحتی و بدون افت فریم بازی کنید. البته شما این کارت را بیشتر در لپ‌تاپ‌های ایستگاه کاری مشاهده می‌کنید و این کارت به شما در طراحی‌های واقعی بسیار کمک می‌کند.

گرافیک اینتل HD: در لپ‌تاپ‌های فوق سبک همانند Dell XPS 13 هیبرید یا اچ پی Elitebook 1030 G۱ و لپ‌تاپ‌هایی همانند این‌ها، می‌توانید این کارت گرافیک مجتمع را بیابید. این کارت گرافیک‌ها از حافظه سیستم به‌صورت اشتراکی استفاده می‌کنند. اگر به دنبال بازی با تنظیمات بالا هستید، اصلا به سراغ این کارت گرافیک‌های مجتمع نروید.

همانطور که از مطالب بالا مشخص است قبل از خرید لبتاپ استوک آشنایی با انواع مختلف گرافیک بسیار اهمیت دارد.  و اطلاع از این موضوع که هر کدام از گرافیک ها متناسب با چه نوع کاربری هستند می تواند شما را در انتخاب درست لپ تاپ و همچنین صرفه جویی در هزینه بسیار کمک کند.

7 پاسخ
  1. حمید
    حمید گفته:

    سلام. لپتاپ من HP 8770w هست که قابلیت ارتقاء گرافیک داره.( اسلات داره و چندین مورد ارتقاء رو هم تو نت دیدم). اما هر چی گشتم تو سایتای ایرانی کارت گرافیک لپتاپ موجود نبود.چطوری میتونم تهیه کنم؟ به طور مثال gtx 980m یا gtx 1650m رو به خوبی ساپورت میکنه.ممنون میشم راهنمایی کنید.

    پاسخ
    • محمد شریفی
      محمد شریفی گفته:

      سلام
      کارت گرافیک لپ تاپ معمولا قابل ارتقا نیست، در مدل های نسل ۳ و پایین تر شاید بتوان گرافیک لپ تاپ را عوض کرد، در این موارد هم بهتر است گرافیک با مدل مشابه تعویض شود . گرافیک لپ تاپ شما nvidia quadro می باشد و اگر گرافیک لپ تاپ تون مشکل داره و نیاز به تعویض داره، بهتر است با گرافیکی از همان مدل عوض شود. در کل ارتقا گرافیک لپ تاپ توصیه نمی شود.

      پاسخ
    • محمد شریفی
      محمد شریفی گفته:

      سلام
      شیر کردن گرافیک در کل یعنی بالا بردن قدرت گرافیک(در شرایطی که برنامه ای که در لپ تاپ در حال اجرا کردن می باشد، نیاز به گرافیکی بیشتر از میزان گرافیک طراحی شده برای لپ تاپ داشته باشد) از طریق کمک گرفتن از رم لپ تاپ. شیر کردن جزو مشخصات دستگاه نمی باشد زیر با تغییر رم ، میزان شیرینگ گرافیک لپ تاپ نیز تغییر میکند.

      پاسخ
  2. هلنا
    هلنا گفته:

    سلام وقت بخیر اسم لپ تاپم لنوو تینک پد تی ۴۲۰ اسه که گرافیک اختصاصی داره، به نظرتون میشه گرافیکشو ارتقا داد؟

    پاسخ
    • محمد شریفی
      محمد شریفی گفته:

      سلام
      برای لپ تاپ ارتقا گرافیک و سی پی یو توصیه نمی شود . چون برد لپ تاپ برای سی پی یو و گرافیکی که خود شرکت بر روی آن قرار داده طراحی شده است و اگر شما برای مثال گرافیک رو ارتقا دهید، قطعا به سیستم خنک کننده لپ تاپ فشار بیشتری میاد و امکان سوختن گرافیک وجود دارد.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *