HDR PRO در تلویزیون های ۲۰۲۰

تلویزیون هایی که در یکی دوسال اخیر وارد بازار شده اند از محدوده دینامیکی بالا پشتیبانی می کنند، البته تلویزیون هایی هستند که چنین قابلیتی را ندارند و معمولا رده پایین به حساب می آیند. پیشرفت در صنعت تصویر برداری موجب شده است تا قابلیت های گسترده ای در تلویزیون های قرار گیرند.تلویزیون ها علاوه بر ویژگی های صوت و تصویر فوق العاده باید دارای امکاناتی باشند که بتواند نیاز و  شرایط امروزه را برآورده سازد. محدوده دینامیکی  یا High Dynamic Range چیست و چه قابلیت هایی را به تلویزیون می بخشد.

محدوده دینامیکی  | High Dynamic Range

تلویزیون هم همانند کامپیوتر برای نمایش داده های تصویری و یا پخش داده های صوتی از پردازنده استفاده می کند. داده ها به شیوه های مختلفی در تلویزیون انتقال یافته و یا پردازش می شوند، بنابراین در این مسیر هر کدام از المان های فعال در فرایند ارتقا داده شوند موجوب کیفیت بیشتر و بهتر تصویر  و صدا خواهد بود. برای نمونه اگر سرعت پورت های انتقال در تلویزیون بیشتر باشد کیفیت تصویر را دگرگون خواهد کرد. کیفیت های تصویر فرمت های متفاوتی دارند ، بعضی از آنها داده ها را به صورت فشرده و بعضی دیگر داده ها را از حالت فشرده در آورده و سپس پردازش می کنند. Dynamic از لحاظ لغوی به معنی پویا است یعنی همیشه در جریان است اما در تلویزیون Dynamic به چه معنی است؟

Dynamic

در تلویزیون ها قبل از اینکه تصویر بر روی صفحه نمایش ارائه شود بایستی داده ها از منبع( دستگاه بلوری- دستگاه سی دی یا دی وی دی و….) به تلویزیون انتقال یافته و از آنجا پردازش شده  سپس تصویر بر روی صفحه نمایش ظاهر شود. Dynamic به این معنی است که داده به صورت پیوسته انتقال می یابد یعنی برای هر فریم یک داده موجود است و در زمان خود انتقال یافته و پردازش می شود. در انتقال داده دینامیکی فریم ها با دقت زیاد و بدون بلور و نویر اتخاذ می شوند و به همین دلیل است که در این سیستم انتقال، کنتراست و محدوده رنگ تصویر بیشتر است.

Static

 در مقابل انتقال داده و یا پشتیبانی از داده های دینامیکی، انتقال داده های استاتیکی وجود دارد. محدوده دینامیکی چند سالی است که محتوای ان تولید  و قابلیت های آن در تلویزیون ها اتخاذ می شود. تا قبل از سال ۲۰۱۶ تلویزیون ها از محتوای SDR پشتیبانی می کردن چرا که محتوای با کیفیت و خلوص رنگ زیاد همچین در دسترس نبود.  این سیستم یک بار داده ها را در ابتدای نمایش انتقال داده و پردازش می کند و دیگر برای فریم های بعد از همان داده های پردازش شده استفاده می کند برای نمونه HLG از شیوه استاتیکی استفاده می کند که تقریبا برای محتوای SDR یا همان محتوایی که امروزه در شبکه های تلویزیونی پخش می شود به کار گرفته می شود.

شما می توانید  در تصویر زیر تفاوت محتوای SDR و HDR را مشاهده فرمایید که محتوای SDR با قابلیت پشتیبانی از HLG یا پردازش استاتیکی و محتوای HDR با قابلیت پشتیبانی از HDR یا پردازش دینامیکی صورت گرفته است:

نمایش رنگ و وضوح تصویر بیشتر در صفحه نمایش با قابلیت HDR (سمت راست) نسبت به صفحه نمایش با قابلیت HLG و نمایش تصاویر SDR(سمت چپ)

انواع فرمت های محدوده دینامیکی

در بالا انواع پردازش داده یعنی پردازش داده دینامیکی و استاتیکی را ارائه دادیم. فرمت های تصویر استاتیکی شامل HLG و فرمت های دینامیکی شامد HDR، HDR10 و Dolby Vision می باشند. HLG برای پخش شبکه های تلویزیونی به کاربرده می شود که تصاویر SDR یا Standard Dynamic Range را پردازش می کند. HDR10 و Dolby Vision برای داده های دینامیکی سنگین تر به کار برده می شوند. از آنجا که محتوای HDR محدوده رنگ، کنتراست بالا و روشنایی بیشتری دارند  نسبت به محتوای SDR دارند بنابراین تلویزیون باید قابلیت ها فوق العاده ای داشته باشد تا این فرمت ها را پردازش کند و نمایش دهد. محتوای HDR10 صفحه نمایش با پردازش دیتای رنگ ۱۰ بیت و حداکثر روشنایی ۱۰۰۰ نیت و محتوای Doly Vision صفحه نمایش با پردازش دیتای رنگ ۱۲ بیت و حداکثر روشنایی ۴۰۰۰ نیت را لازم دارد، بنابراین آنچه مهم است روشنایی و کیفیت رنگ بیشتر در Dolby Vision است.  ال جی در تلویزیون های ۴K UHD خود از HDR Pro استفاده کرده است می خواهیم بررسی کنیم که HDR pro چیست و چه تفاوتی با فرمت های دینامیکی دیگر دارد.

HDR Pro درتلویزیون های ۲۰۲۰

ال جی در تلویزیون های ۲۰۲۰ خود از HDR pro استفاده کرده است حالا معلوم نیست که آیا سامسونگ و یا دیگر شرکت ها از آن استفاده می کنند یا نه. HDR با HDR PRO یک فرمت هستند و یک ویژگی و امکانات را در تلویزیون لازم دارند. حالا ما می خواهیم بدانیم که پسوند Pro در HDR PRO چه مغهومی را می رساند؟

در واقع PRO به معنی بالا بودن ورژن و یا کیفیت هر رده نسبت به رده پایین تر باشد که در اینجا باید HDR Pro کیفیتی بیتشر از HDR داشته باشد، آیا اینگونه است؟ برای HDR10 PRO و HDR 10 صفحه نمایش ۱۰ بیت با ۱۰۰۰ نیت روشنایی لازم است حالا تلویزیون های ال جی ۲۰۲۰ هم این ویژگی را دارند ولی ال جی از HDR pro برای بیان محدوده دینامیکی آن استفاده کرده است، بنابریان می توان گفت زیادی با هم ندارند. در واقع ال جی برای اینکه ویژگی محدوده دینامیک را در تلویزیون های خود برجسته کند از آن استفاده کرده است. لازم به ذکر است که ال جی اکثرا از Dolby Vision که یک فرمت از HDR استفاده می کند که برای آن صفحه نمایش باید ۱۲ بیت و روشنایی حداکثر ۴۰۰۰ نیت را داشته باشد که پردازش ۱۲ بیت داده ۶۸ بیلیون رنگ را تولید می کند، بنابریان جای تعجب نیست که ال جی از واژه HDR PRO در تلویزیون های ۲۰۲۰ خود استفاده کرده باشد.

جمع بندی

تلویزیون های موجود در بازار هر کدام قبلیت پشتیبانی از فرمت های متفاوتی دارند و تعداد تلویزیون هایی که از هر سه فرمت پشتیبانی کنند محدود است. این فرمت ها هر کدام قابلیت ها و مزیت هایی دارند، دالبی ویژن یک تکنولوژی جدید است که میزان کارایی و عملکرد آن در نمایش تصویر بیشتر است از طرفی HDR10+ شبیه دالبی ویژن عمل می کند و بیشتر شرکت سامسونگ از آن استفاده می کند. اغلب تلویزیون ها از HDR10 و دالبی ویژن در تلویزیون ها به صورت همزمان استفاده می کنند. ال جی در تلویزیون های ۲۰۲۰ خود از HDR Pro استفاده کرده است که هر چند ممکن است تفادت زیادی را با HDR نداشته باشد اما به نظر می رسد ال جی خواسته است ویژگی های HDR را در تلویزیون های ۲۰۲۰ خود برجسته نشان دهد.

دیگران خوانده اند:

تکنولوژی Mini Led در تلویزیون های ال جی ۲۰۲۰

تکنولوژی Mini Led در تلویزیون های ال جی ۲۰۲۰

کیفیت تصویر ۸K چیست؟ آیا باید تلویزیون جدید را خریداری کرد یا منتظر ماند؟


برای مشاهده تلویزیونهای OLED و منحنی در وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید
برای مشاهده تلویزیونهای LED سامسونگ در وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید
برای مشاهده تلویزیونهای LED ال جی وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید
برای مشاهده تلویزیونهای LED سونی در وبسایت بانه ۹۰ اینجا کلیک کنید
4 پاسخ
  1. احسان
    احسان گفته:

    سلام
    امروزه همه برای دالبی ویژن سوال می کنند می خواهم بدونم چقدر از HDR10 بالاتر است؟

    پاسخ
    • admin2
      admin2 گفته:

      سلام
      دالبی ویژین نوعی از قابلیت و کیفیت تصویر است که به مراتب کیفیتی بالاتر از HDR10 دارد برای مثال پنل یک تلویزیون برای نمایش محتوای دالبی باید عمق نمایش داده ۱۲ بیتی داشته باشد ولی برای نمایش محتوای HDR10 باید عمق نمایش داده ۱۰ بیت را داشته باشد انچه مسلم است کیفیت نمایش دالبی با نمایش ۶۸٫۷ بیلیون رنگ است که این مقدار برای HDR10 برابر با ۱٫۰۷ بیلیون رنگ است.

      پاسخ
  2. اشکان
    اشکان گفته:

    سلام
    من فکر می کنم باید ویژگی منحصر به فرد در تلویزیون باشد که آن را با HDR Pro معرفی کرده است درسته؟

    پاسخ
    • admin2
      admin2 گفته:

      سلام
      درسته از آنجا که pro به معنی سطحی بالاتر از ویژگی سابق است باید اینطور باشد البته در بیشتر موارد هم جنبه تبلیغاتی دارد و تفاوتی با ویژگی سابق ارائه شده ندارد.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *